måndag 29 september 2014

Vi rättar tillsammans en av era texter från http://laddawans.blogspot.se/ Jag har markerat vad som ska rättas:


Prestation
På torsdag__I tordags____(fel tidsyttryck) har vi läst_läste vi__(fel tempus) boken tillsammans och rättat _rättade_ svåra ord. Vi har diskuterat flera saker _som exempelvis_ vad Emma presterade för att bli bäst på simning i världen och för få bäst betyg.

En klasskamrat betonade att Emma tog beslutet__ att bli bäst i världen. Hon satt_ satte __ (tempus) upp mål och nådde sina mål. En annan nämnde att föräldrar eller lärare skulle _ borde _(fel ordval) berömma barn istället för kritisera dem.

Men jag sa att Emma hon kände sig inte ledsen__ att Emma inte kände sig ledsen __(fel ordföljd) när läraren har sagt __ sade __(fel tempus): ”Du kommer aldrig att kunna simma bröstsim för du kan inte vinkla dina fötter.” Emma är ganska självständigt__ självständig __(fel form på ordet) __och__(sambandsord saknas) hon kämpade för att bli bäst på bröstsim. En annan nämnde att Emma har__ett_ svårt liv exempelvis : hon måste träna jämt mycket stressa  vilket innebär mycket stress__, __och_____  (sambandsord saknas) hon måste äta bra för att hon ska nå sitt mål. En _tredje person__nämnde att Emma tänkte mycket  vad andra tyckte om henne. Men jag tyckte att Emma ville bara__bara ville__(fel ordföljd) berättade__berätta__(fel tempus)  hur hon tänkte under karriären och berättade hur hon försökte presterade __prestera__(fel tempus) för att mår _____ (fel tempus) bra.

Jag pratade __om_(ord saknas) att Emma är självständigt__självständig____(fel form på ordet). När folk visade att de inte tror på henne så vill hon bevisa motsatsen. Hon mår bra efter att ha bevisat motsatsen. Emma har _hade ett   _(fel tempus)svårt liv när hon var tonåring och samtidigt åkte hon runt i världen med andra äldre för_olika__(ord saknas) tävlingar. När hon var hemma så kände hon sig vilsen. Hon visste inte riktigt var hon var eller vem hon var. Hon hade inte levt som en vanlig tonåring.

Jag tycker att Emma har så mycket problem i livet. Hon stressar över många olika saker. Hon var rädd att hon inte räcker till _för_(ord saknas) sina _olika__(ord saknas) roller. Hon ville vara bäst i världen och mådde dåligt när hon inte var bäst. Men det kan hända alla människor. Det är en intressant bok att läsa men den var bitvis jobbig också.



Regler


Tidsuttryck med preposition

När på torsdag inleder en mening utan information innan markerar det framtid.  Använd istället i torsdags, som betyder att det redan har hänt. 

Länk: Tidsuttryck 


Tempus

Länk: Verb

Ordföljd

Länk: ordföljd

Sambandsord

Samordnande konjunktioner binder samman två huvudsatser. 
De samordnande konjunktionerna i svenskan är

  • och, samt (såväl som, respektive, plus, inklusive)
  • eller
  • men, fast, utan (utom, förutom, exklusive)
  • explanativa: ty, för
  •  (det vill säga)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar