torsdag 23 oktober 2014

Nya elever skriver "Min profil

Ni som är nya i kursen skapar en sida "min profil" på era bloggar där ni skriver er profil:

Bloggen som språkportfolio               

Det här är jag
Berätta att du ska använda bloggen som en språkportfolio när du lär dig svenska. Berätta:
  • lite kort om dig själv, var du kommer ifrån och när du började studera svenska.
  • vad språk betyder för dig.

Mina språk – Vilka språk kan du och var har du lärt dig dem?
Mitt modersmål är….
Med familj och vänner talar jag….
Andra språk jag talar…..
I skolan har jag lärt mig……
Dessa språk vill jag lära mig…..

När använder du ditt modersmål (eller andra språk än svenska)
Med familjen? Läser tidningar och böcker på modersmålet? Ser på tv-program och filmer på modersmålet? Chattar och/eller pratar i telefon med släkt och vänner i hemlandet?

Hur jag lär mig svenska?

Lyssna
I vilka sammanhang övar jag mig på att förstå talad svenska? Ser jag på film eller tv? Pratar jag med svenskar ofta? Lyssnar jag på mina studiekamrater när de pratar svenska?

Läsa
Vilka texter läser jag för att bli bättre på svenska? Tidningar, sms, chatt, skönlitteratur?

Tala
I vilka sammanhang talar jag svenska? Hur kan jag göra för att tala svenska oftare?

Skriva

När skriver jag svenska? Brev, Cv, skoluppgifter, sms, chatt?


måndag 20 oktober 2014

Vi rättar tillsammans


Balans

Man bör sträva efter att ha balans i sitt liv.




När jag är fokuserad på mitt liv, frågor jag mig själv om jag har kunnat haft balans när det gäller relationer, jobb, hälsa eller fritid och ..... ? Nej , i en  del av mitt liv tappade jag mina relationer till bästa vänner och familj och jag var bara fokuserad på mitt jobb, så det var tråkigt.På grund av att jag jobbade hårt så tappade jag min vänner och min hälsa. Men nu väljer jag att ha relationer och hälsa tillsammans på rätt sätt i mitt liv. Jag håller Emma som skriver att: 

"Livet är ett tillsammanssprojekt och man måste först älskar själv för att kunna älskar andra." (s. ?)

Men vad betyder det? Om jag älskar mig själv mår jag bra, tycker jag. Jag känner mig lycklig och jag har självförtroende för att hjälpa andra människor. Jag är alltid tacksam över mitt liv och jag vill ge den här glädjen till andra. 

Samhället behöver människor som älskar och ger kärlek till varandra. Om det vore så väl skulle vi ha underbar värld. Kärleken lär oss uppoffring och empati som gör att vi bryr oss om andra människor och inte bara oss själva.Emma säger att man ska lita på sin magkänsla. Om man inte litar på den eller sitt hjärta, kan man välja fel. 

Förändring

Emma tänkte om förändring 
ska komma till stånd, krävs vilja för att göra den. Jag tycker att det finns  en stor skillnad mellan att vilja göra nånting eller att verkligen vara villig att göra nånting.

I mitt liv fanns mycket att jag ville göra.  Men för att jag varken hade viljan eller var villig att göra några förändringar kunde jag inte göra det. En gång i mitt liv ville jag använda mig av hela min viljestyrka för att kunna förändra min situation. 
Livet är inte stillastående och man behöver anpassa sig till olika förändringar. Det behövs en stor villighet för att kunna ta önskat läge .

Tid är den absolut viktigaste faktorn när vi bestämmer oss för förändring vi måste ta hänsyn till det .Vi är hela tiden på väg mot målet men vägen måste vara fylld av lus .

När jag var 20 år hade jag många drömmar .Jag har förverkligat några av mina drömmar nu och några finns kvar. Det är väldigt bra om man uppfyller livet med drömmar och kämpar för dem.

Vi rättar tillsammans

Veckans litteraturdiskussion centrerades på kapitel fem ( Balans ) och sex ( Förändring ) i boken" All In ". Diskussionen var lika produktiv som den var intressant.

I Balans diskuterade vi de olika insatser som Emma  har gjort för att försöka övervinna de utmaningar som stod i hennes väg mellan där hon var och där hon behövde vara. 


Ett exempel på hennes ansträngningar är när hon sade " Jag prioriterade bort alla andra människor ur mitt liv och tänkte bara på mig själv. Jag trodde den fokuseringen skulle hjälpa mig i min satsning. Jag kunde inte se att relationer kunde göra mig till en bättre simmare " (s. 72)

Om balans och förändring


Ut ifrån min praktiska erfarenhet tror jag att hitta rätt balans är beroende på individer och de utmaningar de går igenom. Det som fungerar för en person vill kanske inte fungera för den andra. Jag hittade min balans genom att offra mina personliga principer för lyckan av min familj.

I ( Förändring ) talade Emma om hur långt "aktion/handling" och "ord " egentligen är från varandra. Hon sade " Jag hade skadat mig själv så mycket att den dagen jag till slut verkligen på djupet förstod att jag måste vända mitt liv för att överleva, kändes det som ett omöjligt uppdrag. Steget från där jag befann mig då till där jag ville vara kändes så långt att jag var nära på att ge upp innan jag hade börjat ".(s. 88)

Det är mycket intressant att notera hur villig hon var att lägga sina ord i praktiken även om det var hårt för henne. Detta visar att hon egentligen ville bli en bättre person för sig själv, sin familj och vänner. Men viktigast är att det visar att Emma verkligen ÄLSKAR SIG SJÄLV.
Vi börjar med att rätta Jin Wons blogginlägg:

Till i dag har jag läst Balans och Förändring i ALL IN. Jag frågade mina klasskamrater om deras åsikter om kapitlens innebörd.

"Man måste älska sig själv för att kunna älska andra."( sidan 75)

Emma hade bara fokuserat på att bli den bästa simmaren så hon hade inte bra relationer med andra. Men nuförtiden har hon försökt att ha bra relationer och folk runt omkring sig. Människor borde ha relationer till andra människor eftersom livet blir bättre och man blir också mer aktiv i samhället.

När jag började läsa  ALL IN, förstod jag varken vad hon tyckte eller hennes attityd. Hon verkade vara självisk och ha psykologiska problem. När jag har läste mera, förstod jag mera om henne.

Jag vill berömma henne för att hon har kämpat i livet.

måndag 13 oktober 2014

Hej Marcus.

Den här vecka__Den här veckan/ I veckan__tittade vi _på_dokumentären om_de_ två åren efter din olycka. Jag blev väldigt inspirerad med_av__ din positiv attityd__din positiva attityd__ under din återhämtning. Det var fantastik__fantastiskt__ att se att dina kompisar och_din_ familj att besöka _besökte___dig ofta, särskilt Stephanie var
alltid bredvid dig. Det ser ut som du tog varje chans att ta ett steg framåt, du börjar med knäna.

Du verkar aldrig ge upp. Jag vill vet _veta_mer om vad_som_ inspirera_inspirerade__ dig att hålla igång? Bestämmer _Bestämde__du nya mål för din kroppen_din kropp_? Hur fick du motivation att hela tiden fortsätta?

Jag trivs att titta_när_ du lär dig att cykla igen. Det ge mig hoppas _hopp_att försöka någonting jag tänker jag borde vet__veta______. Jag hoppas att dina studera __studier__gå bra för dig.

Hälsningar,
I texten finns flera problem. Nu ska vi kategorisera de problem som du har rättat.
Nominalfraser (substantiv, bestämdhet, adjektiv
Den här veckan, din positiva attityd, din kropp, dina studier
Adverb/adjektiv
Fantastiskt
Verb, tempus
Bestämde, besökte, inspirerade, veta
Sambandsord, bistatsinledare
När, som

Prepositioner
på, av

Hej Marcus!

Jag heter Thanyaporn. Jag är väldigt imponerade_imponerad_  _av_dig att du är en kämpa_en kämpe__ och _en_positiv människa. Du är glad och har hög självkänsla. Jag är en elev som studerar på komvux i Luleå. Där_har_ jag har tittat__ filmen av _om_dig. Vi har diskuterat tillsammans om dig efter den. Vi tycker att du är_en_ väldig duktig  _väldigt duktig_och omtryck_omtyckt_  människa.
Jag har några frågor om din situation efter olyckan.
Vad kan man tänka på för att vara positive_positiv_ när man har drabbas av en svår olycka? Du är en person som var  _i_ rörelse hela tiden före olycka_olyckan___. Du sade_att det var_ jättejobbigt att be om hjälp. Hur kan _kunde__du acceptera den situationen? Hur kan man har _ha_förmåga att lära sig gå_igen_ fast man är förlamad? Sätte   Satte        du ett mål varje månad för att lära dig nya saker? På vilket sätt är dit_ditt_ liv annorlunda efter olyckan?
Jag tycker att du är väldigt stark och kämpa      kämpar      mycket för att nå ditt mål. Jag hoppas      att       allt gå väl för dig i framtiden.
Mycket hälsningar.
Verb
Kunde, imponerade, kämpa, Satte
Nominalfraser,substantiv
En kämpe, en väldigt duktig och omtyckt människa
Stavning
Omtyckt
Positiv
ditt
Bisatsinledare
Att
Hej Marcus!

Först vill jag säga att det var mycket givande att se hur du kunde klarade                                                          _klara__dig med din  den     jobbiga situation  situationen    efter olyckan. Vi sa filmer  såg filmen        som handlade om detta på skolan i måndags. Alla mina klasskamrater, min lärare och jag trodde  tyckte  att det var fantastisk                        _en fantastisk film om__hur du kämpade och tränade för att överkomma den__din_situation. Det var också spännande att se _hur   mycket stöd du hade från din familj och vänner.

För mig var_det_ väldigt rörande att se hur du hittade din egen motivation att ta den bästa om situationen_göra det bästa av situationen_. Du var nästan alltid glad och positiv.  Det är inte lätt att hitta så mycket kraft i livet som du hade och_fortfarande_ har. Jag tror att man kan lära sig från dig att det_är___ ingen fara hur dålig _dåligt__och mörkt_det än _ser ut i livet. Det finns alltid en vägg __väg___ ut. Det var också full _mycket__spännande att se dig just nu 2014, man känner sig inspirera _inspirerad___att se en person som dig eftersom du kunde klara dig  av_med så mycket i livet och även med din utbildning; special _speciellt___för att_eftersom civilingenjörsutbildningen inte är det lättaste__ civilingenjör är inte en lätt ämne_________________.

Jag vill veta mer om hur gick för dig under tiden du var i skolan och hur_det__går för dig nu?? Jobbar du förfarandet eller pluggar? Reser du mycket runt i världen?. I filmen man kan säga att du hade_gav ett_ så positivt intryck med nya vänner och nya målen i livet. 

Jag hoppas den _det____bästa_för dig _____ i din framtiden _framtid__och ett stor ___stort_______tack! för att lämna oss att se om dig och om din kraft att försätta med livet.______________________________________________________

Med vänliga hälsningar,

Nominalfraser
Den jobbiga situationen, din situation, ett stort tack,
Uttryck
Att göra det bästa av situationen
En väg ut
Oklarheter
för att lämna oss att se om dig och om din kraft att försätta

Diskutera vad prestation betyder. Diskutera också begreppen utmaning.
Lista synonymer till prestation:
Gott arbete
Insats
Resultat
Bedrift
Verk
Gärning

Lisa synonymer till utmaning:
Stimulerande uppgift
Eggelse
Sporre
Sporrande uppgift
Incitament



Rätta texten
Vi hade en diskussion om All in i dag. Många hade åsikter om boken. Vi plågade varandra svåra ord och berättade var sidan.__Vi frågade varandra om svåra ord och pratade om varje sida ______________________
Min klasskamrat förklarade att Emma tog beslut för att kämpa prestation                              _bekämpa sin prestationsångest_____. Men hon mådde inte bra när hon inte presterade bra. Hon fokuserade alltid___ att bli en bäst simmare__den bästa simmaren i världen___. Äntligen __Tyvärr visade det sig att___ hon hade ätstörningar. En läkare förklarade att hon borde sluta simning__ simma____. Hon måste sluta simning __simma_____och ta hand om hennes _sin_ hälsa. Äntligen slutade hon tävling _att tävla___men hon försätt __fortsatte__att simma för att må bra utan bara tävlingar__att tävla_.
Jag tycker att bli populära idrottsmän ofta har svåra och stressade mycket___mycket press på sig och därför blir de stressade___. De fokuserar mycket för att få bäst prestation__vinna__. Det är mycket svårt och bördor för att bli bäst_och jobbigt att bli bäst_. Att vilja bli bäst och inte lyckas kan vara en svår börda att bära i livet. Jag tycker att man   trivs deras liv genom att försöka många erfarenheter _____genom att____          inte bara borde fokusera på framgång. Denna attityd gör att man bli ledsna och deprimerade.____blir ledsen och deprimerad. Men människor behöver positiva prestationer _erfarenheter___för att aktivera liv___må bra___. Jag minns när jag jobbade och studerade i Korea, jag hade svåra prestationer__svåra uppgifter_som var betungande. Jag kämpade _för att visa kreativa och bra lösningar på mina uppgifter. När jag lyckades kände jag mig nöjd och självständig.  

men när jag bevisade lyckade prestationer till andra människor, kände jag självnöjd och självständig._______________________________________________________
________________________________________________________________
Positiva prestationer göra människor utmana deras liv.___________________

Flera ordföljdsfel, men också en del andra fel. Kolla igenom och rätta
Diskussionen var bra. Vi samarbetade tillsammans utan lärare. Vi samarbetade tillsammans för att förstå ord och meningar, det var mycket hjälpsamt_för_ att förstå innebörden i boken. Jag ser fram emot att läsa denna bok längre fram, jag undrar vad sitt liv ___som___ska hända.

Dagens diskussion. Vi diskuterade om Zlatans bok från kapitel fem till sju men -   __en__elev som var ny i vart grupp _vår grupp/gruppen,__hon hade inte läst så mycket. Så vi pratade också i __om__början av bokens kapitel ett, två och tre för att hon också_skulle_ hänga med. Exempelvis vi pratade hur väste upp Zlatan__om Zlatans uppväxt/barndom_______?

Alla i gruppen tyckte att Zlatan var en stark person för att hans uppväxt var svår. Han levde i ett område som var ___med___olika typer av invånare dessutom hans pappa var __var hans pappa____fattig och alkoholist, men Zlatan kämpade för sitt mål_och___ han brydde sig inte om alkohol sånt. Zlatan försökte att stoppa sin pappa att dricka alkohol_men__ det gick inte att hejda för att hans pappa drack på grund av sorgen.

Jag tyckte också att Zlatan var en stark person som tog hand om sig själv. Så att han inte hamnade i sånt läge som hans pappa var och dessutom han inte fick _fick han inte___så mycket stöt _stöd__av sin pappa, när han spelade fotboll. Han hade inte eller pengar att ta sig till fotbollsplats _fotbollsplanen_________________som han brukade spela fotboll där________________________________. När han fick inte __han inte fick____skjuts och _hade_inget att ta sig in till fotbollsplanen hände det att han  stal cyklar av andra människor.

I slutet jag vill säga vi hade en underbart__underbar_____ diskussion och lockade en annan elev från andra gruppen till var grupp. Alla hade_något__ ____att säga någonting i diskussion och det var jättebra vi haft en roligt diskussion tillsammans. Det värkte _märktes_______att alla__var_______ intresserad ____intresserade__av Zlatans bok.

onsdag 8 oktober 2014

Att göra

1. Skapa en sida som heter bedömning på din blogg. Jag har gett er egna mappar i Google drive som heter ert förnamn. Innehållet i den jag bara jag se. Ingen av dina kamrater kan se din mapp. I mappen får du veta vad du kan och vad du behöver jobba mera med. Jag lämnar också fält så att du kan kommentera din kunskapsutveckling.

2. Kommentera minst 2 av dina kamraters blogginlägg från förra litteraturdiskussionen. Kommentera också i bedömningsmappen vad du tycker om din insats i senaste litteraturdiskussionen. 

3. Skriv ett brev till Marcus

Skriv ett brev till Marcus

Många av oss blev tagna av filmen om Marcus. Det var givande att se att man kan kämpa sig ur och vidare i livet efter en så svår olycka som Marcus hade. Nu ska du skriva ett brev till Marcus.

Hej Marcus!

Jag blev väldigt inspirerad och rörd av berättelsen om dig. Jag heter Stina Thunberg och jobbar som lärare i Luleå. Jag såg filmen tillsammans med mina elever. Alla ska nu skriva ett brev till dig. 

Jag tycker att du var väldigt stark när du....

Jag vill veta mer om.....

Jag undrar.......

Hoppas att allt går dig väl i framtiden

Hälsningar

Stina

tisdag 7 oktober 2014

Sammanfattning av Marcusfilmen

Sammanfattning med historiskt presens.

Filmen hittar du här: Gymnasten som lärde sig gå

2010 drabbas den 19-årige gymnasten Marcus av en olycka under träningen. Det går så illa att han bryter nacken. Han åker akut till sjukhus opereras. Efter operationen vaknar han och är förlamad från nacken och nedåt. Han kan inte andas på egen hand och han kan inte heller prata. Av sin läkare får han veta att han aldrig kommer att kunna gå igen. De första tre månaderna tillbringar Marcus i sin sjukhussäng. Han börjar prata och sedan börjar han så smått kunna röra sina ben. Hans flickvän Stefanie som han blev tillsammans med tre månade före olyckan viker inte från hans sida. Många av hans kompisar besöker honom under denna svåra tid och uppmuntrade honom.

Nästa steg är att hans träning intensifieras och han börjar kunna ta flera steg utan rullstol. Han får efter en tid flytta från sjukhuset men han behöver två assistenter som hjälper honom dygnet runt. Han kan fortfarande inte andas på egen hand. Föräldrar är tacksamma över att Marcus får en lägenhet som är anpassad till honom eftersom han inte kan flytta tillbaka in i deras hus. Föräldrarnas hus har alldeles för många trappor för att Marcus ska kunna bo där.

Från rullstol till rullator är Marcus nästa mål. När han börjar använda rulltorn får han mer träning hela tiden. Han är medveten och fokuserad och blir irriterad när färdtjänsten inte fungerar. Han vill inte missa ett enda träningspass.

I senare delen av filmen ser vi att Marcus börjar plugga till civilingenjör. Han får nya vänner och skapar sig nya mål i livet. Han lär sig cykla och är ute och seglar. Nu kan han också bo helt ensam. Han har lärt sig att andas på egen hand och han kan också köra bil. Nu är Marcus redo för att släppa flickvännen, Stefanie, och de går skilda vägar. Nu får Marcus tid att fundera över sitt liv före och efter olyckan och det känns jobbigt för Marcus. När han hela tiden strävade och gjorde framsteg var han glad, men nu blev han plötsligt lite deprimerad. Men som Marcus är, blir det inte långvarigt utan han går vidare i livet.

måndag 6 oktober 2014

Dokumentär

I dag såg vi (Sarah, Saba, Jimmy, Najib, Jin Won, Fatima, Gladys, Olga) tillsammans dokumentären: "Gymnasten som lärde sig gå". Du som inte var här i dag se dokumentären till i morgon då vi diskuterar den tillsammans. Se filmen här: LÄNK

En del ord som förekom var:

Prognos - Läkaren pratade om Marcus prognos. Med det menas hans utsikter. Läkaren ville förutsäga Marcus fortsatta utveckling. 

Förlopp - Något som hänt under en viss tid eller en viss period. Till exempel sjukdomens förlopp.

Andningsmuskulaturen - De muskler som man har för att andas. 

Omställning - Det var en stor omställning (förändring) för Marcus från att ha varit en aktiv gymnast till att ligga förlamad och inte kunna andas på egen hand. Han blev tvungen att anpassa sig till den nya situationen. 

Obeskrivligt - Att någon är jättejättesvårt, nästan omöjligt att beskriva. Markus kunde inte sätta ord på hur det kändes när han vaknade upp och var helt förlamad. 

Stabil, stabilisera, stabilitet, instabil - Marcus jobbade mycket med sin fysiska stabilitet. Efter olyckan kämpade han mot instabilitet. 

Försämrat, förbättrat - Marcus tillstånd blev försämrat efter att han opererats för ljumskbråck. Han fick ont och även liggsår. Det var mycket tråkigt för Marcus eftersom han hela tiden tidigare förbättrat sitt tillstånd. 

RullstolBildresultat för rullstol Från början använde Markus rullstol.


RullatorBildresultat för rullatorSedan gick han över till att använda rullator. 

VI SKREV TILLSAMMANS FRÅGOR TILL FILMEN SOM VI SKA DISKUTERA I MORGON:

  • Hur kände Marcus sig när han såg sina kompisar hålla på med gymnastik när han själv inte längre kunde?
  • Hur kändes det för Marcus att från att vara en som klarar sig själv till att vara en som ständigt måste be andra om hjälp?
  • Hur var det för Marcus när det tog slut med flickvännen? Vad hade hon betytt för Marcus? 
  • Hur kände Marcus glädje före och efter olyckan?
  • Var han deprimerad efter denna händelse?
  • Hur känns det för Marcus att bo ensam?
  • Vad inspirerade honom att fortsätta livet och fortsätta sin livsglädje? Tror du att du skulle ha samma kraft som Marcus i en liknade situation. Vad är det som gör att vissa människor har en sån enorm kraft, och andra har inte lika stor kraft. Vad är det som påverkar oss att bli som vi blir?
  • Hur var kompisar och andra mot honom. Var han Marcus? Eller var han Marcus den skadade? 
  • Hur fungerade det för honom i studierna? Och på första sommarjobbet?
  • Hur kändes det för föräldrarna? Hur skulle du själv reagera?
  • Vad kan Marcus kan lära oss?