måndag 13 oktober 2014

Hej Marcus.

Den här vecka__Den här veckan/ I veckan__tittade vi _på_dokumentären om_de_ två åren efter din olycka. Jag blev väldigt inspirerad med_av__ din positiv attityd__din positiva attityd__ under din återhämtning. Det var fantastik__fantastiskt__ att se att dina kompisar och_din_ familj att besöka _besökte___dig ofta, särskilt Stephanie var
alltid bredvid dig. Det ser ut som du tog varje chans att ta ett steg framåt, du börjar med knäna.

Du verkar aldrig ge upp. Jag vill vet _veta_mer om vad_som_ inspirera_inspirerade__ dig att hålla igång? Bestämmer _Bestämde__du nya mål för din kroppen_din kropp_? Hur fick du motivation att hela tiden fortsätta?

Jag trivs att titta_när_ du lär dig att cykla igen. Det ge mig hoppas _hopp_att försöka någonting jag tänker jag borde vet__veta______. Jag hoppas att dina studera __studier__gå bra för dig.

Hälsningar,
I texten finns flera problem. Nu ska vi kategorisera de problem som du har rättat.
Nominalfraser (substantiv, bestämdhet, adjektiv
Den här veckan, din positiva attityd, din kropp, dina studier
Adverb/adjektiv
Fantastiskt
Verb, tempus
Bestämde, besökte, inspirerade, veta
Sambandsord, bistatsinledare
När, som

Prepositioner
på, av

Hej Marcus!

Jag heter Thanyaporn. Jag är väldigt imponerade_imponerad_  _av_dig att du är en kämpa_en kämpe__ och _en_positiv människa. Du är glad och har hög självkänsla. Jag är en elev som studerar på komvux i Luleå. Där_har_ jag har tittat__ filmen av _om_dig. Vi har diskuterat tillsammans om dig efter den. Vi tycker att du är_en_ väldig duktig  _väldigt duktig_och omtryck_omtyckt_  människa.
Jag har några frågor om din situation efter olyckan.
Vad kan man tänka på för att vara positive_positiv_ när man har drabbas av en svår olycka? Du är en person som var  _i_ rörelse hela tiden före olycka_olyckan___. Du sade_att det var_ jättejobbigt att be om hjälp. Hur kan _kunde__du acceptera den situationen? Hur kan man har _ha_förmåga att lära sig gå_igen_ fast man är förlamad? Sätte   Satte        du ett mål varje månad för att lära dig nya saker? På vilket sätt är dit_ditt_ liv annorlunda efter olyckan?
Jag tycker att du är väldigt stark och kämpa      kämpar      mycket för att nå ditt mål. Jag hoppas      att       allt gå väl för dig i framtiden.
Mycket hälsningar.
Verb
Kunde, imponerade, kämpa, Satte
Nominalfraser,substantiv
En kämpe, en väldigt duktig och omtyckt människa
Stavning
Omtyckt
Positiv
ditt
Bisatsinledare
Att
Hej Marcus!

Först vill jag säga att det var mycket givande att se hur du kunde klarade                                                          _klara__dig med din  den     jobbiga situation  situationen    efter olyckan. Vi sa filmer  såg filmen        som handlade om detta på skolan i måndags. Alla mina klasskamrater, min lärare och jag trodde  tyckte  att det var fantastisk                        _en fantastisk film om__hur du kämpade och tränade för att överkomma den__din_situation. Det var också spännande att se _hur   mycket stöd du hade från din familj och vänner.

För mig var_det_ väldigt rörande att se hur du hittade din egen motivation att ta den bästa om situationen_göra det bästa av situationen_. Du var nästan alltid glad och positiv.  Det är inte lätt att hitta så mycket kraft i livet som du hade och_fortfarande_ har. Jag tror att man kan lära sig från dig att det_är___ ingen fara hur dålig _dåligt__och mörkt_det än _ser ut i livet. Det finns alltid en vägg __väg___ ut. Det var också full _mycket__spännande att se dig just nu 2014, man känner sig inspirera _inspirerad___att se en person som dig eftersom du kunde klara dig  av_med så mycket i livet och även med din utbildning; special _speciellt___för att_eftersom civilingenjörsutbildningen inte är det lättaste__ civilingenjör är inte en lätt ämne_________________.

Jag vill veta mer om hur gick för dig under tiden du var i skolan och hur_det__går för dig nu?? Jobbar du förfarandet eller pluggar? Reser du mycket runt i världen?. I filmen man kan säga att du hade_gav ett_ så positivt intryck med nya vänner och nya målen i livet. 

Jag hoppas den _det____bästa_för dig _____ i din framtiden _framtid__och ett stor ___stort_______tack! för att lämna oss att se om dig och om din kraft att försätta med livet.______________________________________________________

Med vänliga hälsningar,

Nominalfraser
Den jobbiga situationen, din situation, ett stort tack,
Uttryck
Att göra det bästa av situationen
En väg ut
Oklarheter
för att lämna oss att se om dig och om din kraft att försätta

Diskutera vad prestation betyder. Diskutera också begreppen utmaning.
Lista synonymer till prestation:
Gott arbete
Insats
Resultat
Bedrift
Verk
Gärning

Lisa synonymer till utmaning:
Stimulerande uppgift
Eggelse
Sporre
Sporrande uppgift
Incitament



Rätta texten
Vi hade en diskussion om All in i dag. Många hade åsikter om boken. Vi plågade varandra svåra ord och berättade var sidan.__Vi frågade varandra om svåra ord och pratade om varje sida ______________________
Min klasskamrat förklarade att Emma tog beslut för att kämpa prestation                              _bekämpa sin prestationsångest_____. Men hon mådde inte bra när hon inte presterade bra. Hon fokuserade alltid___ att bli en bäst simmare__den bästa simmaren i världen___. Äntligen __Tyvärr visade det sig att___ hon hade ätstörningar. En läkare förklarade att hon borde sluta simning__ simma____. Hon måste sluta simning __simma_____och ta hand om hennes _sin_ hälsa. Äntligen slutade hon tävling _att tävla___men hon försätt __fortsatte__att simma för att må bra utan bara tävlingar__att tävla_.
Jag tycker att bli populära idrottsmän ofta har svåra och stressade mycket___mycket press på sig och därför blir de stressade___. De fokuserar mycket för att få bäst prestation__vinna__. Det är mycket svårt och bördor för att bli bäst_och jobbigt att bli bäst_. Att vilja bli bäst och inte lyckas kan vara en svår börda att bära i livet. Jag tycker att man   trivs deras liv genom att försöka många erfarenheter _____genom att____          inte bara borde fokusera på framgång. Denna attityd gör att man bli ledsna och deprimerade.____blir ledsen och deprimerad. Men människor behöver positiva prestationer _erfarenheter___för att aktivera liv___må bra___. Jag minns när jag jobbade och studerade i Korea, jag hade svåra prestationer__svåra uppgifter_som var betungande. Jag kämpade _för att visa kreativa och bra lösningar på mina uppgifter. När jag lyckades kände jag mig nöjd och självständig.  

men när jag bevisade lyckade prestationer till andra människor, kände jag självnöjd och självständig._______________________________________________________
________________________________________________________________
Positiva prestationer göra människor utmana deras liv.___________________

Flera ordföljdsfel, men också en del andra fel. Kolla igenom och rätta
Diskussionen var bra. Vi samarbetade tillsammans utan lärare. Vi samarbetade tillsammans för att förstå ord och meningar, det var mycket hjälpsamt_för_ att förstå innebörden i boken. Jag ser fram emot att läsa denna bok längre fram, jag undrar vad sitt liv ___som___ska hända.

Dagens diskussion. Vi diskuterade om Zlatans bok från kapitel fem till sju men -   __en__elev som var ny i vart grupp _vår grupp/gruppen,__hon hade inte läst så mycket. Så vi pratade också i __om__början av bokens kapitel ett, två och tre för att hon också_skulle_ hänga med. Exempelvis vi pratade hur väste upp Zlatan__om Zlatans uppväxt/barndom_______?

Alla i gruppen tyckte att Zlatan var en stark person för att hans uppväxt var svår. Han levde i ett område som var ___med___olika typer av invånare dessutom hans pappa var __var hans pappa____fattig och alkoholist, men Zlatan kämpade för sitt mål_och___ han brydde sig inte om alkohol sånt. Zlatan försökte att stoppa sin pappa att dricka alkohol_men__ det gick inte att hejda för att hans pappa drack på grund av sorgen.

Jag tyckte också att Zlatan var en stark person som tog hand om sig själv. Så att han inte hamnade i sånt läge som hans pappa var och dessutom han inte fick _fick han inte___så mycket stöt _stöd__av sin pappa, när han spelade fotboll. Han hade inte eller pengar att ta sig till fotbollsplats _fotbollsplanen_________________som han brukade spela fotboll där________________________________. När han fick inte __han inte fick____skjuts och _hade_inget att ta sig in till fotbollsplanen hände det att han  stal cyklar av andra människor.

I slutet jag vill säga vi hade en underbart__underbar_____ diskussion och lockade en annan elev från andra gruppen till var grupp. Alla hade_något__ ____att säga någonting i diskussion och det var jättebra vi haft en roligt diskussion tillsammans. Det värkte _märktes_______att alla__var_______ intresserad ____intresserade__av Zlatans bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar