tisdag 7 oktober 2014

Sammanfattning av Marcusfilmen

Sammanfattning med historiskt presens.

Filmen hittar du här: Gymnasten som lärde sig gå

2010 drabbas den 19-årige gymnasten Marcus av en olycka under träningen. Det går så illa att han bryter nacken. Han åker akut till sjukhus opereras. Efter operationen vaknar han och är förlamad från nacken och nedåt. Han kan inte andas på egen hand och han kan inte heller prata. Av sin läkare får han veta att han aldrig kommer att kunna gå igen. De första tre månaderna tillbringar Marcus i sin sjukhussäng. Han börjar prata och sedan börjar han så smått kunna röra sina ben. Hans flickvän Stefanie som han blev tillsammans med tre månade före olyckan viker inte från hans sida. Många av hans kompisar besöker honom under denna svåra tid och uppmuntrade honom.

Nästa steg är att hans träning intensifieras och han börjar kunna ta flera steg utan rullstol. Han får efter en tid flytta från sjukhuset men han behöver två assistenter som hjälper honom dygnet runt. Han kan fortfarande inte andas på egen hand. Föräldrar är tacksamma över att Marcus får en lägenhet som är anpassad till honom eftersom han inte kan flytta tillbaka in i deras hus. Föräldrarnas hus har alldeles för många trappor för att Marcus ska kunna bo där.

Från rullstol till rullator är Marcus nästa mål. När han börjar använda rulltorn får han mer träning hela tiden. Han är medveten och fokuserad och blir irriterad när färdtjänsten inte fungerar. Han vill inte missa ett enda träningspass.

I senare delen av filmen ser vi att Marcus börjar plugga till civilingenjör. Han får nya vänner och skapar sig nya mål i livet. Han lär sig cykla och är ute och seglar. Nu kan han också bo helt ensam. Han har lärt sig att andas på egen hand och han kan också köra bil. Nu är Marcus redo för att släppa flickvännen, Stefanie, och de går skilda vägar. Nu får Marcus tid att fundera över sitt liv före och efter olyckan och det känns jobbigt för Marcus. När han hela tiden strävade och gjorde framsteg var han glad, men nu blev han plötsligt lite deprimerad. Men som Marcus är, blir det inte långvarigt utan han går vidare i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar