måndag 24 november 2014

Skriva argument

I dag ska ni skriva argument i gruppen. Ni ska skriva ett argument per person (skriv även för de som inte är här. Närvarande: 

Grupp
Ämne
För eller mot
Noy, Sandeep, Sarah, Mansur

Förbjud prostitution i Eu!
Nej/Mot
Assadullah, Gladys, Lapisara
Jimmy

Förbjud prostitution i  Eu!
Ja/För
Davod, Christy
Fatimah, Thnanwan

Köp alltid ekologiskt!
Ja/För
Najib, Saba, Jacksson, Thwe Thwe O

Köp alltid ekologiskt!
Nej/Mot
Nawwat, Enas, Mahdi, Thanyaporn

Tillåt försäljning av vin och sprit i vanliga affärer!
Nej/Mot
Latsoe, Alexej, Lapisara, 
Siriporn

Tillåt försäljning av sälj vin och sprit i vanliga affärer!
Ja/För



Ni ska skriva lika många argument som det finns deltagare i gruppen. Först övar vi och jag skriver fyra argument.

Höj skatten på socker!

Arg 1 Skatten på socker bör höjas eftersom en hög sockerkonsumtion leder till flera sjukdomar. För det första tandsjukdomar som karies. För det första leder det till fetma. Det är nu vetenskapligt bevisat att vi blir allt tjockare av allt socker vi äter. Vi dricker läsk, vi äter godis och i all halvfabrikatsmat finns det socker. Samhället måste begränsa konsumtionen av  socker för att förhindra fetma. ör det andra fetma. För det andra har diabetes  blivit allt vanligare. Att begränsa sockerintaget förhindrar att fler får diabetes. För det tredje drabbas många drabbas av karies.

Arg 2 Du kanske säger att det kostar mycket pengar för den vanliga människan, när man vill njuta av sötsaker. Men i själva verket kostar njutandet ännu mer i form av våra skattepengar som går till sjukvården. 

Arg 3 Jag har sett hur många köper mycket läsk, när det är billigare. Alltså kan man styra konsumtionen med hjälp av priset. 

Arg 4 Tänk på våra barns framtid! Är det verkligen rätt mot dem att de ska äta så mycket socker. Vem har inte sett barnet i affären skrika efter godis? Vem har inte sett mamman eller pappan ge efter? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar